Battery Ventures creëert het nieuwste platform voor lab-automatiseringstechnologieën met investeringen in Skalar Analytical B.V., PromoChrom Technologies en LCTech GmbH

Battery Ventures creëert het nieuwste platform voor laboratoriumautomatiseringstechnologieën met investeringen in Skalar Analytical, PromoChrom en LCTech

Investeringen hebben de basis gelegd voor een mondiaal platform van laboratoriumautomatiseringstechnologieën ten behoeve van milieu-, landbouw- en voedsel- en drankentoepassingen

BOSTON, Massachusetts (28 september 2023) – Battery Ventures, een mondiale, op technologie gerichte investeringsmaatschappij, heeft vandaag de oprichting aangekondigd van een nieuw laboratoriumautomatiseringsplatform na recente overnames van drie complementaire bedrijven: Skalar Analytical, PromoChrom Technologies en LCTech.

Skalar Analytical, gevestigd in Breda, Nederland, produceert een reeks chemieanalysatoren en laboratoriumautomatiseringsoplossingen voor milieu- en landbouwtoepassingen. Skalar dient als basis voor het nieuwe platform, terwijl PromoChrom – gevestigd in Richmond, British Columbia en een aanzienlijke aanwezigheid in Noord-Amerika – een bedrijf toevoegt dat zich richt op geautomatiseerde solid-phase extractie (SPE) monstervoorbereidingsoplossingen. PromoChrom richt zich op de snelgroeiende markt voor het testen van PFAS (per- en polyfluoralkylstoffen). LCTech, gevestigd in Obertaufkirchen, Duitsland, biedt een breed scala aan SPE-verbruiksartikelen en geavanceerde automatiserings- en roboticamogelijkheden, terwijl het ook een sterk toegangspunt biedt tot het testen van voedingsmiddelen en diervoeders met zijn productlijn voor dioxineanalyse.

Alle drie de bedrijven verkopen producten aan grote, multinationale commerciële testlaboratoria en industriële klanten in de eindmarkten op het gebied van milieu, landbouw en voedingsmiddelen en dranken, waardoor deze klanten voorheen handmatige workflows kunnen automatiseren.

De verkopende aandeelhoudersgroep van Skalar Analytical, onder leiding van Rene van der Wagt en Sjaak Furrer, was verheugd om samen te werken met Battery om Skalar naar een hoger niveau te tillen. “Nadat we de afgelopen tien jaar een relatie met Battery hebben opgebouwd, zijn we verheugd om Skalar Analytical te zien floreren onder het eigendom van Battery”, aldus Rene van der Wagt. Sjaak Furrer voegde hieraan toe: “We hadden het voordeel dat we het Battery-team door de jaren heen hun M&A-strategie bij tal van Europese bedrijven hebben zien uitvoeren en zijn blij om Skalar Analytical te zien als het startpunt van een nieuw Battery-platform.”

Het doel van Battery met de transacties is om een grote, innovatieve, mondiale speler op het gebied van laboratoriumautomatisering te creëren; Het bedrijf verwacht een zeer acquisitieve groeistrategie te blijven nastreven. Als onderdeel van dit initiatief benoemde Battery Amod Kher tot CEO van de Groep om de organische groei en voortgezette fusies en overnames te stimuleren, en toezicht te houden op de integratie-inspanningen. Kher treedt toe tot de Skalar Group vanuit Gardner Denver Medical, een onderdeel van Ingersoll Rand, Inc. (NYSE: IR), waar hij vice-president en algemeen directeur was. Kher heeft eerdere leiderschapservaring opgedaan bij een aantal bedrijfseenheden binnen Danaher (NYSE: DHR).

De investeringen komen omdat de markt voor laboratoriumautomatisering blijft groeien te midden van een groter tekort aan arbeidskrachten en hogere arbeidskosten; strengere en complexere regelgeving stimuleert de adoptie van geavanceerdere testmethoden; en technologische vooruitgang maken geautomatiseerde laboratoriuminstrumenten toegankelijker en gemakkelijker te gebruiken. Bovendien nemen de milieutests in het algemeen toe, deels vanwege het toenemende profiel van wijdverbreide milieuverontreinigende stoffen zoals PFAS –algemeen bekend als ‘forever chemicaliën’ omdat ze uiterst persistent zijn en duizenden jaren meegaan voordat ze kapot gaan– en de convergentie van wettelijke normen in ontwikkelde en opkomende landen.

“Sinds we als familiebedrijf zijn begonnen, is elke stap in het navigeren door het PFAS-extractielandschap voor ons een leerproces geweest. We zijn dankbaar voor de successen die we onderweg hebben geboekt en zijn er trots op dat we door Battery Ventures worden erkend als leider in ons vakgebied”, aldus Haibin Wan, oprichter en CEO van PromoChrom. “Vandaag beginnen we aan een spannend nieuw hoofdstuk waarin we onze krachten bundelen met gelijkgestemde individuen bij Skalar en Battery. Deze samenwerking stelt ons in staat hun middelen en ervaring te benutten om onze automatiseringsoplossingen naar alle uithoeken van de wereld te brengen, terwijl onze waarden op het gebied van klanttevredenheid en passie voor het stimuleren van efficiëntie deze samenwerking zullen blijven overstijgen.”

“We zijn verheugd om samen te werken met Amod en de respectievelijke leiders bij Skalar Analytical, PromoChrom en LCTech om dit nieuwe platform te creëren”, aldus Zack Smotherman, algemeen partner van Battery. “Omdat we eerdere ervaringen hadden met laboratoriumautomatiseringsbedrijf SPT Labtech*, zagen we uit de eerste hand de trend naar automatisering binnen de markten voor geneesmiddelenontdekking en levenswetenschappen en zijn we enthousiast over de oprichting van een nieuw bedrijf dat dezelfde uitdagingen aanpakt op het gebied van milieu-, landbouw- en voedseltoepassingen. ”

Battery-directeur Justin Rosner toegevoegd: “We zien deze drie bedrijven als gevestigde spelers met diepgewortelde klantnetwerken en distributiekanalen van Skalar Analytical en LCTech en een aanzienlijk versneld groeipotentieel met innovatieve producten van PromoChrom. Als platform staat de Skalar Group klaar om te profiteren van de mogelijkheid om opkomende zorgwekkende verontreinigingen aan te pakken en tegelijkertijd de efficiëntie en nauwkeurigheid van testen op mondiale schaal te verbeteren.”

“Ik ben verheugd om de krachten te bundelen met Battery, een doorgewinterde investeerder in industriële technologie met uitgebreide ervaring in het creëren van platforms via wereldwijde fusies en overnames”, aldus Kher, CEO van de Skalar Group. “Ik kijk uit naar onze samenwerking terwijl we samenwerken om deze nieuwe onderneming vorm te geven en de Skalar Group naar de volgende fase van haar groeitraject te begeleiden.”

*Geeft een Battery portfoliobedrijf aan. Voor een volledige lijst van alle Battery investeringen en exits, klik hier.

###

Over Skalar Analytical

Skalar Analytical BV is een fabrikant van geautomatiseerde laboratoriuminstrumentatie voor klanten in de eindmarkten milieu, landbouw en voedingsmiddelen en dranken. Skalar Analytical, opgericht in 1965, is uitgegroeid tot een multinationale organisatie met eigen dochterondernemingen in Europa, Noord-Amerika en India en met meer dan tachtig vertegenwoordigers over de hele wereld. Met bijna 60 jaar ervaring in het automatiseren van natte chemische analyseprocedures heeft de Skalar Analytical ISO 9001 gecertificeerde organisatie een schat aan kennis opgebouwd en een enorme bibliotheek aan informatie en technieken gegenereerd die bewezen toepassingen ondersteunen. Meer informatie vindt u op https://www.skalar.com/.

Over PromoChrom

PromoChrom Technologies Ltd. werd in 2007 opgericht met specialisatie in oplossingen voor vloeistofbehandeling. Omdat monstervoorbereiding de meest uitdagende en arbeidsintensieve taak is bij sporenanalyse, helpen de geautomatiseerde SPE-instrumenten van PromoChrom de efficiëntie en gegevenskwaliteit bij chemische analyses te verbeteren en het laboratoriumpersoneel te ontlasten van arbeidsintensieve routines. Hun meest opvallende toepassingen zijn onder meer PFAS-extractie en eiwitzuivering. Meer informatie vindt u op https://www.promochrom.com/.

Over LCTech

LCTech GmbH ontwikkelt sinds de oprichting in 1998 innovatieve methoden voor monstervoorbereiding voor de analyse van milieu-, voedsel- en diervoedermonsters. Van automatisering van monstervoorbereiding tot verbruiksartikelen voor analyse en training, LCTech biedt klanten alles wat een professioneel laboratorium nodig heeft, inclusief een lange lijst van gerenommeerde instellingen in overheids- en particuliere laboratoria in de sectoren Food & Feed en Environmental. Meer informatie vindt u op https://www.lctech.de/en.

Over Battery

Battery werkt samen met uitzonderlijke oprichters en managementteams die categoriebepalende bedrijven ontwikkelen in markten zoals software en diensten, bedrijfsinfrastructuur, consumententechnologie, IT in de gezondheidszorg en industriële technologie en life-science-tools. Het bedrijf, opgericht in 1983, ondersteunt bedrijven in alle stadia, variërend van start en begin tot groei en buy-out, en investeert wereldwijd vanuit kantoren in Boston, San Francisco, Menlo Park, New York, Londen en Tel Aviv. Volg het bedrijf op X @BatteryVentures, bezoek onze website op www.battery.com en vind hier een volledige lijst van de portfoliobedrijven van Battery .

Amod quote intro2 100